Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA jau ruošia raketą „Morpheus“ nusileidimui Marse

Praeitą savaitę Floridoje NASA išbandė raketą-nešėją „Morpheus“, kuri, lyg sraigtasparnis, pakilo nuo žemės vertikaliai ir nusileido už 650 metrų įrengtame „Marso paviršiuje“.
„Morpheus“ pakilimas
„Morpheus“ pakilimas / NASA nuotr.

Šis, lyg iš mokslinės fantastikos filmo atkeliavęs, aparatas nusileidžia tokioje pačioje padėtyje, kurioje pakyla. Nors, dabartinėje savo formoje jis dar negalėtų skristi į kosminę erdvę, tačiau prototipo kūrimo tikslas – padėti kosmoso agentūros inžinieriams suprasti panašaus mechanizmo veikimo principą, pasimokyti bei tobulinti šią idėją.

„Morpheus“ varomas skystu deguonimi ir metanu – dviejų rūšių kuru, kuris gali būti pagamintas ir kitose planetose. Įrenginys pritaikytas nusileisti ant uolėto ir nestabilaus reljefo. Žemiau pateiktame vaizdo įraše galima stebėti, kaip jis atsistoja, Marso planetos paviršių imituojančioje aikštelėje.

Tai vienas iš 20 projektų, kuriuos NASA vykdo kaip išplėstinių tyrimų sistemų programos (angl. Advanced Exploration Systems program) dalį, kuri artėja prie aukščiausios agentūros galimybių ribos. Šių projektų veiklos kryptys susideda iš tokių sferų, kaip tolimojo kosmoso buveinių paieška ar radiacinė apsauga nuo, netoli Žemės skriejančių, asteroidų. Tai labai ambicingi projektai, todėl NASA jau paprašė valdžios didesnio finansavimo 2015 metų programoms.

NASA nėra vienintelė organizacija, kurianti panašaus tipo raketas. Pernai „SpaceX“ privati valdoma Elon Musk kosminė kompanija sėkmingai išbandė transporto priemonę, kuri pakyla ir nusileidžia vertikaliai. Ją įmonė pavadino „Grasshopper“, o jos pirmasis pasirodymas buvo nufilmuotas dronu.

VIDEO: NASA jau ruošia raketą „Morpheus“ nusileidimui Marse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius