Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Mokslininkai ieško mįslingo akmens Marse paaiškinimo

NASA tyrėjai ieško atsakymo, iš kur atsirado akmuo, kurį užfiksavo marsaeigis „Opportunity“. Neseniai pastebėtas akmuo suglumino ekspertus – jis netikėtai pasirodė nuotraukose, nors prieš dvi savaites kamera jo nebuvo užfiksavusi.
Marsaeigio darytos nuotraukos
Marsaeigio darytos nuotraukos / NASA nuotr.
Temos: 3 Kosmosas NASA Marsas

Apie netikėtą radinį prabilo NASA mokslininkas Steve'as Squyresas, kuris kalbėjo renginyje, skirtame „Opportunity“ nutūpimo raudonojoje planetoje dešimtmečiui paminėti, rašo „The Huffington Post“.

Akmuo priešais riedantį marsaeigį pasirodė sausio 8 dieną. Tačiau kai mokslininkai pakėlė prieš pora savaičių darytas nuotraukas, jie nustebo, kad jokio akmens jose nematyti.

NASA nuotr./Sol 3528 nuotr.
NASA nuotr./Sol 3528 nuotr.
NASA nuotr./Sol 3540 nuotr.
NASA nuotr./Sol 3540 nuotr.

„Jis yra maždaug spurgos dydžio. Tai buvo mums visiškas siurprizas. Pagalvojom – “Palauk, jo čia anksčiau nebuvo, negali būti. O Dieve! Jo čia anksčiau nebuvo!„ Mes buvome be galo nustebę“, – „Discovery News“ sakė mokslininkas. 

S.Squyresas svarsto, kad baltą su raudona dėme viduryje akmenį galėjo atskelti pats marsaeigis, kuris rieda gruoblėtu planetos paviršiumi. Kita versija – akmuo galėjo atsirasti po meteorito smūgio.

NASA tyrėjo teigimu, nieko panašaus jie nebuvo matę Marse. Akmenyje yra labai didelė sieros koncentracija ir dvigubai daugiau mangano nei iki šiol tirtuose Marso objektuose.

Mokslininkai tebeanalizuoja uolieną ir tikisi išsiaiškinti, iš ko ji sudaryta, ir kaip pateko ant marsaeigio tako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius