-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsprendė mįslingai Marse atsiradusios uolienos mįslę

Uoliena, praėjusį mėnesį atsiradusi Marse, užminė mįslę mokslininkams – Marso zondas „Opportunity“ nufotografavo ją ten, kur dar prieš keturias dienas jos nebuvo.
Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties
Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties / NASA nuotr.
Steve'as Squyresas, „Mars Exploration Rover“ misijos mokslinis vadovas apibūdino ją kaip baltą uolieną su tamsiai raudonu įdubimu centre. 4 centimetrų pločio akmuo pavadintas „Pinnacle Island“ ( bokšto sala).

Iš kur ji atsirado?

Išsprendę mįslę mokslininkai planuoja pasukti „Opportunity“ į pietuose esančią įkalnę, siekdami pažvelgti į atidengtas uolienas.

Tyrėjai sako, kad „Pinnacle Island“ yra dalis didesnės uolos, kurią „Opportunity“ nuskėlė ir perstūmė ratais sausio pradžioje. Kituose roverio darytuose atvaizduose matosi uola, tikriausiai užkliudė roverio ratai.

„Kai apžiūrėję „Pinnacle Island“ perkėlėme „Opportunity“ šiek tiek toliau, įkalnėje pamatėme apverstą tokios pat neįprastos išvaizdos akmenį, – rašo „Opportunity“ vadovo pavaduotojas Ray'us Arvidsonas iš Vašingtono universiteto St. Louise – Mes per jį pervažiavome. Matome pėdsaką. Iš čia „Pinnacle Island“ ir atsirado.“

Išsprendę mįslę mokslininkai planuoja pasukti „Opportunity“ į pietuose esančią įkalnę, siekdami pažvelgti į atidengtas uolienas.

Uoloje daug mangano ir sieros, kurie, mokslininkų manymu, galėjo susikaupti uoloje dėl vandens.

„Tai galėjo nutikti gana neseniai vos žemiau paviršiaus, – sakė R. Arvidsonas. – Arba giliau po žeme ir seniau, o tada, dėl laimingo atsitiktinumo, erozija pašalino viršutinį sluoksnį ir juos mūsų ratai galėjo pasiekti.“

„Opportunity“ sveria beveik 175 kg, jo ilgis ir aukštis – pusantro metro. Neseniai marsaeigis atšventė savo nusileidimo Marse dešimtmetį. „Opportunity“ dvynys „Spirit“, Marse nusileido tų pačių metų sausio 4 d.

Ryšys su „Spirit“ nutrūko 2010 m., bet „Opportunity“ toliau tiria Raudonosios planetos buvusios gyvenamos aplinkos sąlygų detales.

„Opportunity“ yra senesnis ir menkiau technologiškai pažengęs nei du dabartiniai Marsą tiriantys NASA roveriai.

2,5 milijardų dolerių vertės misijos automobilio dydžio „Curiosity“ dabar keliauja link Aštriojo kalno rinkti nuosėdinės formacijos, kuri leis roveriui ištirti Marso istoriją važiuojant į statų šlaitą ir sluoksnis po sluoksnio tiriant cheminę jų sudėtį.

2020 m. NASA planuoja paleisti kitą „Curiosity“ dydžio roverį, surinksiantį pavyzdžius, kuriuos vėlesnės misijos galėtų parskraidinti į Žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius