Astrobiologas dėl marsaeigio „Opportunity“ Marse nufotografuoto objekto NASA padavė į teismą: tikina, kad tai – ne akmuo, o gyvas organizmas

Sausio 8 marsaeigis „Opportunity“ ant Marso paviršiaus nufotografavo keistai čia atsiradusį akmenį, kurį, manoma, netyčia pats ir atgabeno. Tačiau astrobiologas dr. Rhawnas Josephas nesutinka su išvada, kad marsaeigio nufotografuotas objektas yra akmuo ir NASA padavė į teismą, rašo huffingtonpost.com.
Marsaeigio darytos nuotraukos
Marsaeigio darytos nuotraukos / NASA nuotr.
Temos: 3 Grybai Marsas NASA

Astrobiologas NASA ir jos administratorių Charlesą Boldeną užsipuolė todėl, kad nori paraginti kosmoso agentūrą atidžiau pažvelgti į objektą. Pirmadienį NASA pateiktame ieškinyje raginama „iš arčiau nufotografuoti ir išsamiau moksliškai įvertinti galimai biologinį organizmą“.

NASA nuotr./Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties
NASA nuotr./Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties

NASA objektą identifikavo kaip akmenį, kuris netikėtai pasitaikė marsaeigio kelyje. „Mes į akmenį pasižiūrėjome pro mikroskopą: akivaizdu, kad tai – tik akmuo“, – sakė marsaeigio tyrėjas Steve'as Squyresas per „Opportunity“ dešimtmečio Marse sukakties minėjimą.

O R. Josephas įsitikinęs, kad objektas yra labai panašus į grybą, kuris primena apotecį – kerpių ir aukšliagrybių vaisiakūnį

Mokslininkas taip pat teigia, kad objektas jau buvo matomas ir anksčiau NASA išplatintoje nuotraukoje. Siekdamas tai įrodyti tinklalapyje cosmology.com mokslininkas išspausdino padidintą nuotraukos versiją.

„Opportunity“ tyrėjas S.Squyresas pateikė dvi akmens atsiradimo versijas: baltą su raudona dėme viduryje akmenį galėjo atkelti pats marsaeigis, kuris riedėjo gruoblėtu planetos paviršiumi, arba akmuo galėjo atsirasti po meteorito smūgio.

NASA tyrėjo teigimu, nieko panašaus Marse iki šiol aptikta nebuvo. Akmenyje yra labai didelė sieros koncentracija ir dvigubai daugiau mangano nei iki šiol tirtuose Marso objektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius