Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 24

Festivalyje „Kaunas Jazz“ - viena žymiausių pasaulio fusion grupių

Etiketė „žvaigždė“ šiais laikais dažnai muzikantams klijuojama be jokio pagrindo, tačiau šie Kaunas Jazz svečiai – tokie, kokius žvaigždėmis galima vadinti drąsiai. Spyro Gyra – viena žymiausių pasaulio fusion grupių, kurios pasiekimus puikiai iliustruoja nemeluojantys skaičiai: 5 tūkstančiai koncertų, 30 albumų, 10 milijonų parduotų įrašų, 12 Grammy nominacijų.
Spyro Gyra
Spyro Gyra

Tiesa, net ir įspūdingiausia statistika nublanksta prieš jausmus, kuriuos melomanams sukelia šios grupės kūryba – nerasite išprususio džiazo gerbėjo, kuris nebūtų girdėjęs Spyro Gyra melodijų Morning Dance, Ariana ar Silk And Satin.

Viskas prasidėjo prieš 40 metų, kai nuo mažens saksofonu grojęs jaunas amerikietis Jay Beckensteinas nusprendė biologijos studijas iškeisti į klasikos ir avangardo muziką. Vakarais jis grodavo džiazo klubuose – tai buvo tarsi atgaiva po sudėtingų klasikos paskaitų.

Aplink Jay greitai pradėjo burtis bendraminčių komanda. Dar neturėdami pavadinimo, muzikantai gimtajame Bafalo mieste jau pritraukdavo pilnus klubus žiūrovų. Pavadinimas netrukus atsirado - Jay prisiminė biologijos studijas ir pasiūlė pasivadinti pagal dumblių rūšį. Taip ir nutiko, tik vadybininkas supainiojo porą raidžių, bet dabar į tai niekas nebekreipia dėmesio.

1977-aisiais pirmąjį albumą išleidę muzikantai neslėpė savo įkvėpimo šaltinių. „Mums didelį įspūdį paliko grupės Weather Report, Return To Forever. Tie muzikantai stengėsi daryti tai, kas iki tol nebuvo daryta. Norėjome eiti tokiu keliu“, - pasakoja J.Beckensteinas.

Yra nedaug grupių, galinčių pasigirti, kad nieko nekopijavo. Spyro Gyra yra būtent tokie

Kita vertus, po dvidešimties metų žurnalas Jazziz pabrėžė: „Yra nedaug grupių, galinčių pasigirti, kad nieko nekopijavo. Spyro Gyra yra būtent tokie“. Nuostabą kėlė grupės muzika, kurioje susipynė rokas, džiazas, ritmenbliuzas, Lotynų Amerikos ritmai ir daugybė kitų dalykėlių. Beje, ji tada patiko toli gražu ne visiems. Džiazo „grynumui“ ištikimi muzikantai šaukė, kad Spyro Gyra muzika yra kas tik nori, tik ne džiazas.

„Juokingiausia, kad dabar tie patys žmonės mus giria ir sako, jog visada jiems patikome. Man keista, kai džiazą bandoma įsprausti į rėmus. Ši muzika pagal savo prigimtį nepripažįsta rėmų“, - stebisi Jay Beckensteinas.

Pirmąjį albumą išleidęs už savo pinigus ir pardavinėjęs iš automobilio bagažinės, jau po poros metų Jay su bičiuliais susidūrė su visai kitokia kasdienybe. 1979-aisiais išleistas albumas Morning Dance klausytojus suviliojo taip, kaip niekas nesitikėjo. Džiugesio pilnos muzikos plokštelė buvo parduota daugiau nei milijono kopijų tiražu, jos titulinis kūrinys iki šiol yra privaloma kiekvieno Spyro Gyra koncerto dalis.

„Tiesiog gerai susidėliojo žvaigždės. Niekada neįsivaizdavome tokios sėkmės“, - prisimindamas albumo sėkmę, pripžįsta grupės lyderis. Disko sėkmė grupei atidarė visas duris – nuo to laiko Spyro Gyra nuolat leidžia albumus, kurie kyla į džiazo muzikos „topus“, koncertuoja visame pasaulyje, kritikų yra nuolat renkama į metų geriausiųjų dešimtukus.

Praėjusio amžiaus devintame dešimtmetyje, žurnalo Billboard duomenimis, Jungtinėse Valstijose nebuvo populiaresnės džiazo grupės už Spyro Gyra. Nenuostabu, kad įvairiais grupės karjeros etapais jos įrašus praturtinti veržėsi tokie džiazo sunkiasvoriai kaip Marcusas Milleris ir Randy Breckeris, o Spyro Gyra pavadinimą žino net ir popmuzikos gerbėjai – grupės muzika pasiekė Didžiosios Britanijos „topų“ dvidešimtukus.

VIDEO: Festival Cultural Zacatecas 2011: Spyro Gyra

Pasiekę trečiajį karjeros dešimtmetį, muzikantai pradėjo daugiau eksperimentuoti – pavyzdžiui, 1993-aisiais pirmą kartą įrašė dainą su vokalu (balsą „paskolino“ Carloso Santanos grupės vokalistas Alexas Ligertwoodas), 1997-aisiais kartu pagroti pasikvietė dabar labai populiarų trimitininką Chrisą Botti, vieną populiariausių savo kūrinių Silk And Satin įrašė su lenkų džiazo žvaigžde Basia, vėliau dirbo ir su kitais vokalistais (pavyzdžiui, prieš keletą metų išleistame kalėdiniame albume skamba The Manhattan Transfer vokalistės Janis Siegel balsas).

Tačiau kai kurie dalykai nesikeičia. Ir kalba eina ne tik apie Jay Beckensteiną ar nuo šešiolikos metų grupėje grojantį kitą senbuvį – pianistą Tomą Schumaną. Grupė lieka ištikima savo pasirinktai formulei – energija, virtuoziškumas, įsimintinos melodijos.

instrumentinė muzika leidžia žmonėms nukeliauti ten, kur nėra žodžių. Ir paliečia jų jausmus. Mes visada grojome tai, ką norėjome

„Tikiuosi, publikai mūsų muzika daro tokį patį poveikį, kokį ji daro man. Manau, instrumentinė muzika leidžia žmonėms nukeliauti ten, kur nėra žodžių. Ir paliečia jų jausmus. Mes visada grojome tai, ką norėjome. Džiazas, popdžiazas, fusion – tai tik žodžiai. Muzika svarbiau už stilių pavadinimus“, - sako Jay.

2014-aiais grupės pavadinimas tebespindi ryškiai - naujausią jos albumą The Rhinebeck Sessions daugelis kritikų mini tarp geriausių 2013-ųjų įrašų.

Grupės pasirodymas Kaunas Jazz bus ypatingas – švęsime net trigubą sukaktį. Šįmet sukanka 10 metų nuo dienos, kai Spyro Gyra pirmą kartą savo svaiginančia muzika žavėjo Kaunas Jazz. Be to, 2014-aisiaisiais metais grupė mini karjeros keturiasdešimtmetį. Jei  ir to negana, šįmet sukanka 35-eri metai nuo tada kai pasirodė vienas geriausių grupės albumų Morning Dance. Ta proga kolektyvas rengia jubiliejines gastroles, kurių koncertuose apžvelgs visą savo spalvingą muzikinį kelią – ir, žinoma, sugros nemenką porciją savo populiariojo albumo kūrinių.

Koncertai, prie kurių datų grupės interneto svetainėje vienas po kito įsižiebia užrašas „bilietai išparduoti“ - ryškus ir svarbus įvykis džiazo pasaulyje. Džiaugiamės, kad šių ypatingų gastrolių nuotaiką galės pajusti ir Lietuvos publika.

Festivalio programa - čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius