Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 08 /15:48

Mirė Geležinė Ledi – buvusi Didžiosios Britanijos premjerė Margaret Thatcher

Pirmadienio rytą mirė viena iš įtakingiausių ir svarbiausių XX amžiaus politinių veikėjų – buvusi Didžiosios Britanijos premjerė Margaret Thatcher.
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Thatcher atstovas spaudai patvirtino, kad buvusi politikė mirė nuo insulto. Timothy Bellas sakė: „su dideliu liūdesiu Markas ir Carol Thatcher praneša, kad jų motina – baronienė Thatcher – patyrusį insultą šį rytą mirė.“ Anot jo, moteris iškeliavo anapilin ramiai.

Iš ministro pirmininko rezidencijos pasigirdo, kad M.Thacher turėtų būti laidojama laikantis tokių pačių tradicijų, kaip laidojant Karalienę Motiną arba princesę Dianą, tačiau pagal jos pageidavimą, viešas velionės pagerbimas plačiajai visuomenei nebus rengiamas.

Sveikata pastaraisiais metais – itin silpna

M.Thatcher, kuri yra ilgiausiai dirbusi 20-ojo amžiaus ministrė pirmininkė, sirgo senatvine silpnaprotyste ir pastaraisiais metais retai rodėsi viešumoje.

Jos duktė kartą sakė, kad jai reikėdavo nuolat priminti, kad jos vyras Denisas 2003 metais mirė.

M.Thatcher sveikata susilpnėjo nuo tada, kai daugiau kaip prieš dešimtmetį moteris patyrė virtinę nedidelių insultų. Tuomet gydytojai patarė jai viešai nebekalbėti.

M.Thatcher buvo nepakankamai stipri, kad dalyvautų karalienės praėjusiais metais surengtuose priešpiečiuose esamam ir buvusiems ministrams pirmininkams, o prieš kelerius metus nedalyvavo ir savo 85-ojo gimtadienio šventėje, kurią oficialioje rezidencijoje Londono Dauningstrito gatvės 10-ajame name jai surengė dabartinis vyriausybės vadovas Davidas Cameronas. 

Praėjusiais metais M.Thatcher buvo atlikta šlapimo pūslės operacija.

Britų valdžios atstovai reiškia užuojautą

Bekingemo rūmų atstovas pranešė, kad karalienė nuliūdo išgirdusi žinią apie baronienės Thatcher mirtį. „Jos Didenybė šeimai išsiųs asmeninę užuojautos žinutę“, – sakė atstovas.

Didžiosios Britanijos premjeras pareiškimą paviešino socialiniame tinkle „Twitter“. „Su giliu liūdesiu priimu žinią apie ponios Thatcher mirtį. Mes praradome puikią lyderę, puikią premjerą ir puikią britę.“

Viena svarbiausių XX a. politikių

M. Thatcher gimė 1925 metais spalio 13 dieną.

Ji buvo pirmoji Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė (1979–1990 m.). Šias pareigas ji ėjo ilgiau nei kuris nors kitas Anglijos vyriausybės vadovas.

M.Thatcher studijavo chemiją, vėliau teisę. 1959 metais ji tapo konservatorių atstove Bendruomenių rūmuose, o 1975 metais tapo konservatorių partijos vadove.

M.Thatcher pagarsėjo savo ugningomis kalbomis ir gavo Geležinės Ledi pravardę. 1979 metais laimėjusi rinkimus, M.Thatcher vykdė griežtą ekonominę politiką. 1982 metais, per Didžiosios Britanijos ir Argentinos konfliktą dėl Folklendo salų, ryžtingas elgesys padidino jos populiarumą šalyje. 

1987 metais Didžiosios Britanijos politikė trečią kartą laimėjo rinkimus. 

Tolesnis išlaidų socialinėms reikmėms mažinimas, abejotinas komunalinis mokestis, nelanksti neigiama nuostata kitų Europos šalių atžvilgiu labai sumenkino M.Thatcher autoritetą. 1990 metais politikė prarado konservatorių partijos pirmininkės pareigas. 

2011 metais apie M.Thatcher sukurtas filmas Geležinė Ledi, kuriame pirmąją Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę vaidino Meryl Streep.

Tėvas – didžiausias įkvėpimas

M.Thatcher tėvas buvo metodistų pamokslininkas ir vietos tarybos narys. Būsimos premjerės gyvenime jis turėjo milžinišką įtaką. 

„Žinoma, kad aš už viską skolinga savo tėvui. Iš tiesų. Jis privertė mane patikėti tais dalykais, kuriais aš tikiu“, – yra sakiusi M.Thatcher. 

Oksfordo universitete studijavusi mergina tuomet tapo tik trečiąja dailiosios lyties atstove, kuriai buvo patikėtas universiteto Konservatorių asociacijos prezidento postas.

1951 metais moteris ištekėjo už išsiskyrusio verslininko Deniso Thatcherio. 1953 metais išlaikė advokatūros egzaminą ir specializavosi mokesčių teisėje. Tais pačiais metais gimė dvyniai, Carol ir Markas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius