Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 19

Vitalijaus Gailiaus kaltinimų dėl spaudimo nusikalsti prezidentė Dalia Grybauskaitė girdėti nenori

Seimo nario Vitalijaus Gailiaus pareiškimą, kad vadovaudamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) jis prezidentės Dalios Grybauskaitės buvo neteisėtai spaudžiamas atleisti savo pavaduotoją Vytautą Giržadą, prezidentūra vadina politikavimu žiniasklaidoje. Daugiau – jokių komentarų.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Prieš pusantrų metų prasidėjęs skandalas, po kurio iš darbo lėkė du FNTT vadovai ir tuometis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, pastarosiomis dienomis vėl prisimintas, nes paskutinės instancijos teismas nurodė V.Giržadą grąžinti į darbą.

„LRT Televizijos“ laidoje „Dėmesio centre“ neseniai dalyvavęs V.Gailius aiškino, kad pareigų neteko dėl to, kad nesutiko atleisti savo pavaduotojo.

„Taip, aš buvau neteisėtai ir nusikalstamai spaudžiamas padaryti neteisėtus veiksmus. Tai patvirtino teismo nutartis dėl dviejų neteisėtų įsakymų. Buvau spaudžiamas tiek Vidaus reikalų ministerijos vadovų, tiek prezidentūros daryti neteisėtus veiksmus“, – sakė V.Gailius.

Jeigu tai yra netiesa, tuos žodžius reikia paneigti. Manyčiau, kad žodžius turėtų paneigti prezidentė, jei taip nebuvo, - įsitikinęs J.Sabatauskas.

Dabartinis Seimo narys teigiamai atsakė į žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausimą, ar jam tai tiesiogiai pasakė prezidentė.

„D.Grybauskaitė telefonu. Ji reikalavo atleisti V.Giržadą. To paties reikalavo ir R.Palaitis“, – teigė buvęs FNTT vadovas.

Jis patvirtino, kad jam buvo sakoma: „Atleisi V.Giržadą, liksi dirbti“.

15min.lt prezidentės Spaudos tarnybos paprašė pakomentuoti V.Gailiaus pareiškimą ir gavo štai tokį atsakymą: „Politikavimo žiniasklaidoje prezidentūra nekomentuoja“.

Ketvirtadienį žurnalistams kalbėdama apie teismų sprendimus, D.Grybauskaitė sakė: „Teismai sprendė atleidimo procedūrinius klausimus o, jeigu dabar yra toks sprendimas, kad jie grąžinti į darbą, vadinasi, buvo padaryta procedūrinių pažeidimų, ir už tai tenka atsakomybė Vidaus reikalų ministerijos juristams. Na, o dėl kitų aspektų, t.y. dėl melo detektorių parodymų – joks teismas negali panaikinti šių rezultatų“.

J.Sabatauskas: prezidentė turėtų paneigti

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas įsitikinęs, kad prezidentė D.Grybauskaitė turėtų sureaguoti į parlamentaro pareiškimą. Jis priminė, kad Seimo statutas numato, jog Seimo narys negali būti persekiojamas už kritiką, išskyrus šmeižto atvejus.

„Jeigu tai yra netiesa, tuos žodžius reikia paneigti. Manyčiau, kad žodžius turėtų paneigti prezidentė, jei taip nebuvo“, – sakė J.Sabatauskas.

TTK pirmininkas pabrėžė, kad dėl šmeižto asmuo gali kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Įstatymai nenumato išimčių, net jei apšmeižiamas prezidentas ar kitas aukštas šalies pareigūnas.

„Kai kalbama apie dviejų žmonių pokalbį, sunku kažką įrodyti, sunku atlikti tyrimą, ypač jeigu nėra liudijimo“, – sakė jis.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) kol kas nepradės tyrimo dėl V.Gailiaus pareiškimo.

Komisijos pirmininkas, konservatorius Valentinas Stundys 15min.lt aiškino, kad EPK seks situaciją ir vėliau spręs, ką daryti. Artimiausias EPK posėdis numatomas tik spalio pradžioje: „Šiuo atveju akivaizdu, kad kolega Seimo narys tik dabar apie tuos dalykus kalba. Aiškėja tam tikras ne kaltinimas, bet nuomonė ar faktas, jis šiame kontekste atrodo keistokas.“.

Politikų elgesio kodekse, anot konservatoriaus, kalbama apie pasitikėjimo valstybės institucijomis stiprinimą ir pareigą veikti viešai bei skaidriai: „Tam tikrų galimybių kalbėti apie tai (V.Gailiaus elgesio svarstymą – aut. past.) būtų galima.“

Ritosi galvos, susipyko valdančioji koalicija

FNTT skandalas kilo tuomet, kai R.Palaitis pareiškė nepasitikintis V.Giržadu, kuris, jo manymu, žiniasklaidai nutekino informaciją apie tai, kad ketinama nacionalizuoti „Snoro“ banką.

Galiausiai tiek V.Giržadas, tiek pavaldinį gynęs V.Gailius neteko teisės dirbti su slapta informacija ir jiems teko palikti tarnybą. Tai sukiršino tuometę valdančiąją koaliciją, į postą R.Palaitį delegavę liberalcentristai rimtai svarstė iš jos pasitraukti.

Atleistus FNTT vadovus itin karštai palaikė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Viskas nurimo tik tuomet, kai prezidentė atleido R.Palaitį iš pareigų.

Po ilgai užtrukusių teismų V.Giržadas galiausiai buvo grąžintas į darbą. V.Gailius galutinį teismo verdiktą išgirs rugsėjo 23 d. V.Gailius į tarnybą nesirengia grįžti, jis 2012 m. laimėjo Seimo rinkimus ir dabar dirba Seimo Liberalų Sąjūdžio frakcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius