-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva iš Lenkijos pirks priešlėktuvinę gynybos sistemą GROM

Lenkija pasiūlė Lietuvai paprastesnėmis sąlygomis įsigyti priešlėktuvinės gynybos sistemą GROM, kuri galėtų būt naudojama Lietuvos specialiųjų operacijų ir sausumos pajėgų vienetams, pranešė krašto apsaugos ministras.
STINGER2
Išbandomas „Stinger 2“. / Laivo N42 „Jotvingis“ įgulos narių nuotraukos

Pasak Juozo Oleko, Varšuvos atsakymas gautas praėjusią savaitę, šiuo metu yra derinamos sutarties detalės.

„Džiugu, kad praėjusią savaitę gavome atsakymą iš Lenkijos gynybos ministro, kuriame siūloma paprastesnėmis sąlygomis įsigyti šią sistemą, kad ji galėtų pasiekti Lietuvą kuo greičiau. Šiuo metu derinamos sutarties detalės“, – sakė J.Olekas. Jo komentarą BNS perdavė ministro atstovas spaudai.

GROM sutarties informacija yra riboto naudojimo ir sutartis dar nepasirašyta, sutarties detalių, įskaitant pirkinio kainą, ministerija nekomentuoja.

J.Oleko teigimu, pokalbiai su Lenkijos gynybos ministru dėl GROM įsigijimo vyksta nuo kovo mėnesio.

„Ši sistema reikalinga patenkinti neatidėliotinus Lietuvos kariuomenės vykdomų operacijų poreikius. Šios sistemos didžiausias privalumas, kad ji gali būti naudojama mažuose taktiniuose vienetuose, kurie veikia atskirai ir toliau nuo didesnių junginių ir dalinių. Lietuvos atveju tai būtų gera priemonė Specialiųjų operacijų ir Sausumos pajėgų vienetams“, – teigė ministras.

GROM sutarties informacija yra riboto naudojimo ir sutartis dar nepasirašyta, sutarties detalių, įskaitant pirkinio kainą, ministerija nekomentuoja.

Nešiojama artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinė sistema GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70.

Pasak Lietuvos pareigūnų, GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvus. Ji gaminama Lenkijoje, ginklas veikia „iššoviau-pamiršau“ (angl. „Fire-and-forget“) principu, ypač mobili ir paprasta naudoti, jai nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas.

GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km bei aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius